filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Mentőexpedíció

A film

2015. október 11. - Szoke_Kiss_Marton

A Mentőexpedíció egy kiváló, a szó klasszikus értelmében vett sci-fi regényt dolgoz fel, egy a könyvnél sokkal könnyebben emészthető, de a maga nemében ugyanolyan kiváló sci-fi mozivá. Mert amíg az átlag ember számára a könyv kőkemény részletességgel számolt be minden Watneyt érintő problémáról és megoldásról, addig a film kis túlzással csak akkor mondja fel tananyagot, amikor viccelni is tud vele. Pár példa: A krumplitermesztés, amihez a szar kell, a víz előállítás, amiből egy elég mulatságos robbanás jelenet lesz, vagy a hideg ellen radioaktív izotópokkal védekező Watney.

A film fő erénye, hogy a nagyon lassú és egyenetlen tempójú könyvet, egy feszes, jó drámai súlypontokkal ellátott, izgalmas történetté szövi, miközben megtartja az alapanyag remek humorát. A filmet egyértelműen Matt Damon viszi a hátán, megkapóan oldott, sallang mentes alakítást nyújt, ráadásul úgy hozza a könyv túlzottan is laza főhősét, hogy sikerül azt némi mélységgel is ellátnia.

A mellékszereplők - szuper casting! - egytől-egyig jól megragadják a pár mondatos figuráik lényegét, talán csak a ránézésre komoly alkohol és/vagy drog problémákkal küzdő Sean Bean maradt hiteltelen, pedig még egy király Gyűrűk Ura meta poént is a szájába adtak.

Egy bajom volt csak a filmmel; a legvégén a csúcsjelenetnél vártam valami hatalmas, nagybőgős, Inceptiont, Interstellart alázó durva zenei betétet, de ez teljes egészében elmaradt, ami miatt nekem az utolsó öt perc némiképp csalódás volt.

Pontozásos értékelés helyett:

Gravitáció > Mentőexpedíció > Csillagok között

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

Rövid véleményem a film alapanyagául szolgáló könyvről, A marsi-ról

the-martian.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr627955862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.12. 14:40:18

gravitáció mint jobb film a marsi-nál meg az interstellarnál? LOL a gravitáció egy idiótaság, egy irreális gagyi túlélőfilm az űrben.

eßemfaßom meg áll 2015.10.12. 14:44:26

Ha megesküszöl, hogy a Gravitáció jobb nála akkor megspórolsz nekem egy letöltést, mert már a G se érte meg a sávszélességet és merevlemezkopást meg azt a 2 óra életet amit rááldoztam.

Mercyful Fate 2015.10.12. 14:46:19

az interstellar klasszisokkal jobb mint gravitáció. a cikkben szereplő filmet még nem láttam.

Szoke_Kiss_Marton 2015.10.12. 14:47:55

@fidesz maszop dk egykutya: Szerintem a három film közül az Interstellar a leginkább irreális, gagyi túlélőfilm az űrben :D Nem szerettem, nekem egy nagy Coelho blöff volt :( //Pedig nagyon vártam anno.

Szoke_Kiss_Marton 2015.10.12. 14:50:42

@eßemfaßom meg áll: Nézd, nekem azért tetszett a Gravitáció, mert egy kőegyszerű sztorit vitt végig nagyon biztos képpel. Egyérszt a feszültség egyenletes fokozása, másrészt a drukkolásfaktor, harmadrészt a szuper látvány és hangulat miatt. A Marsi ugyancsak szépen tejesíti amit vállalt (szémkivetett az űrben), miközben szerintem sikerrel kerülgeti az "elalszik a nézű unalmában" akadályokat. És pontosan ezért tartom a három közül az Insterstellart a leggyengébbnek, mert az túl sokat markolt és keveset fogott, szerintem.
Segítettem? :)

Spacecake 2015.10.12. 15:18:24

A sorrenddel egyetertek...csak pont forditva:-)
Bar tudom h a az Interstallar az emberek nagy tobbsegenek egy `kicsit` azert magas...
A Gravitacio meg betepve jo nagy fless,de a Sandra azert nem egy Al Pacino,na:-)
de meg 1 Matt,v Matthew se:-)
szerintem...

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.12. 15:27:14

@Szoke_Kiss_Marton: azért az interstellarban stimmel valami a valósághoz, a gravitációban semmi sem stimmel. Csak az ISS és az űrsikló kinézete :D

gravitáció
-retrográd pályán kering minden (a valóságban semmi sem kering így, mert hülyeség a föld forgásával ellentétesen indulni, ha ki is lehet használni a forgást)
- egymás szomszédságában van minden. A valóságban több ezer km távolság, különböző pálya magasságok, és ami a legfontosabb különböző pályasíkokon kering minden, egymáshoz képest több száz, vagy több ezer m/s relatív sebességgel
- csak úgy saccra szemre, még azonos pályasíkon keringő egymástól néhány tíz km-re keringő testet sem talál el senki.
-robbanástól nem lép a légkörbe semmi, főleg nem egy kis pukkanástól egy több száz km magas pályán keringő több tíz/száz tonnás valami
-légköri súrlódástól egy földkörüli pályán keringő valami hetek/hónapok/évek alatt ér a légkör sűrűbb rétegeibe, nem néhány óra alatt... akkor rá kell segíteni hajtóművel a lassulásra.
- ez a minden tönkremegy épp rosszkor annyira gagyi.
-légkörbe lépés nem megy tessék lássék módon, ha nagy a belépési szög akkor el ég, ha túl lapos akkor meg lepattan a légkörről (majd később nagy szögben ér vissza...)
-törmelékfelhő 90 percenként csak akkor tér vissza, ha a pálya kis és nagy féltengelye mind2 dolognál pontosan egyezik. Különben a következő körnél több km-el elvétik egymást, majd mégtöbb km-el, majd mégtöbb, majd napokkal(a 2 pálya különbségétől függően) később kezdenek újra közeledni egymáshoz, és újra találkozni. Mert ha nem egyezik pontosan 1 kör megtétele nem ugyan annyi időbe telik, tehát sokat kell várni ahhoz hogy újra ugyan akkor ugyan abban a pontban legyen mind2 objektum ahol a 2 pálya metszi egymást.
Ezért is van az, hogy rohadt sok az űrszemét, de még sem volt belőle gond, mert az űr nagy, a találkozás esélye meg kicsi.

pamut 2015.10.12. 15:29:28

interstellar: túlbonyolított, nagyeposznak szánt, de keveset markolt, erőltetett és irreális giccs. annál nem nehéz jobbnak lenni.

a gravi viszont jó film volt, ha nem is remekmű. ha annak a közelébe ér, akkor már oké.

viszont igazi, nagy, emlékezetes scifi úgy látom évek óta sehol. talán a mátrix volt átütő erejű újdonság és nagy scifi utoljára.

shred 2015.10.12. 15:31:00

A Gravitáció látványra és feszültségre remek volt, igazából csak Bullock és Clooney nem hiányzott volna nekem a fenséges képsorokra.
A Mentőexpedíció aranyos, de nem adott semmi újat, szép volt, néha poénos volt (szinkronizálva erőltetetten poénos, lehet hogy az eredeti szöveg nem annyira túltolt). NASA-fanatikus geekeknek biztos tetszettek a kis részletek, én, bár szeretem a scifi múfaját, hamar el fogom felejteni az élményt.
Az Interstellart nem láttam, de Nolan számomra a sok pénzzel megtámogatott, grandiózus semmitmondás szinonimája lett a Dark Knight, Inception filmek óta, szóval egyelőre nem is tervezem megnézni.

Szerintem el lett a mozinéző kényeztetve a lélegzetelállító látványvilágú filmekkel, régen azért sokat kellett várni két, ilyen kaliberű alkotás között, a 2010-es évek pedig nagyon bőkezűek velünk. A magam részéről most inkább a jó forgatókönyvű filmek fognak meg, ahol nem káprázik a szemem folyamatosan.

Szoke_Kiss_Marton 2015.10.12. 15:32:43

@fidesz maszop dk egykutya: Köszi a kimerítő választ! :) Akkor annyira módosítom a véleményem (mivel az űrutazásban nem vagyok otthon), hogyha realitást kéne nézni, akkor mentőexpedíció > csillagok között > gravitáció. Amúgy a mentőexpedícióról volt is egy jó cikk az indexen, mik a valótlanságok benne, szóval azért mindhárom filmben vannak filmes ferdítések :)

2015.10.12. 15:56:28

Gravitáció: www.imdb.com/title/tt1454468/ 7,9
Csillagok között: www.imdb.com/title/tt0816692/ 8,7

Ez a korrekt.

2015.10.12. 16:02:42

A gravity egy dögletesen unalmas, nézhetetlenül lassú, lapos fércmű. Egy kamaradarab gyakorlatilag. Annyit se ér, mint a popcorn, amit megeszel alatta. Ezzel szemben az Interstellar valódi sci-fi, élvezhető, jó tempójú, igazi film (hogy tudományosan mennyire állja meg a helyét, itt ne firtassuk, de lényegesen jobban, mint mondjuk a Will Smith-filmek). A Martiant még nem láttam, de a könyvet olvastam, és az is kb. a Gravityvel van egy kategóriában, így ugyanannyit várok tőle. Fel nem foghatom, hogy valaki hogy helyezheti az Interstellart leghátulra a három közül, fényévekkel a legjobb. Persze amíg filmesztétikai érvekkel lehet vitatkozni, szubjektív véleményekkel aligha, így nincs is mit számon kérni a posztolón.

Szoke_Kiss_Marton 2015.10.12. 16:27:02

@retrovírus: Látod ezért jó, hogy a blog címében is benne van, hogy "vélemény" :D
Egyébként ha olvastad a könyvet tényleg érdekelne, miért rakod egy kalap alá a Gravitációval? A Marsi kökeményen tudományos könyv, míg a Gravity tagadhatatlanul egy látvány orientált road movie, ha úgy tetszik.

jet set 2015.10.12. 16:30:53

@Szoke_Kiss_Marton: A Gravitáció története egy az egyben oltári faszság. A látvány kiváló, én szarrá untam magam. Bár lehet, hogy rosszul álltam hozzá és egy gagyi vígjátékként elment volna.

Patrick Bateman 2015.10.12. 16:31:13

Nagyon lassú tempójú könyv??? Lehet, hogy nem ugyanazt olvastuk? Én pl. konkrétan nem tudtam letenni, nagyjából két nekifutásra olvastam végig.

Szoke_Kiss_Marton 2015.10.12. 16:38:44

@Patrick Bateman: Felfogás kérdése :) Számomra azért volt némiképp unalmas, mert nagyon leegyszerűsítve (!) arról szólt, hogy probléma-megoldás-probléma-megoldás stb, stb, tízszer, tizenötször megismételve. Nagyobb fordulat talán csak egy volt benne, amikor az első élelmiszer szállítmány fellövés becsődöl. Hangsúlyozom, hogy mindettől függetlenül nagyon jó könyvnek tartom, és nem is gondolom, hogy másképp jobban meg lehetett volna oldani. Viszont a ezzel együtt, én akkor is jó nagy szünetekkel tudtam csak végigolvasni.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.12. 16:39:37

Gravitáció - unalmas.

A Marsi - kicsit jobb, de közhelyes.

Csillagok között - legjobb, de az sem igazi gyöngyszem.

Patrick Bateman 2015.10.12. 16:54:05

@Szoke_Kiss_Marton: Ez tényleg érdekes, mert számomra éppen a felmerülő újabb is újabb problémák adták meg azt a cliffhanger-élményt, hogy muszáj volt folytatnom, régen voltam igy könyvvel. Afféle klasszikus robinzonád, vagy inkább Rejtelmes sziget volt számomra, bevallom, ezekben is mindig a problémamegoldást és a "homo faber" attitűdöt élveztem a legjobban :)

2015.10.12. 17:16:39

@Szoke_Kiss_Marton: A marsit még régen egy kollegám ajánlására olvastam, amikor a szerző még ingyenesen letölthetővé tette és aztán az amazonon nagy hypeot csaptak körülötte. Azt hiszem, maga a témaválasztás teszi számomra unalmassá: ez az egyszemélyes túlélődráma eleve nem olyan alaphelyzet, ami értékelhető, élvezhető film- vagy könyvélményt adhatna. Hiszen a legtöbb, amit a történet tartogat, hogy a szereplő sok szenvedés árán megmenekül, esetleg patetikus módon meghal a végére, útközben tarrbélai hallgatásokkal. Egyszerűen elalszom rajta, még akkor is, ha beletekerek. A marsi és a gravity totál ugyanaz a műfaj. Bizonyára nem szarok, mert sok ember szereti őket, viszont én inkább néznék egy parlamenti közvetítést, mint ezeket.
Az Interstellar ellenben egy hagyományos film, amit szívesen újranézek pár évente. Ez is csak vélemény.

maxell birka meghízott hegesztő 2015.10.12. 17:17:35

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ami igaz az igaz: nem vetekedhet a Boleslav Astornautov nevével fémjelzett Menekülés a holdról című bolgár sci-fivel.

Ne küldj levelet 2015.10.12. 17:25:58

Marsi
.
.
.
Gravitáció, Interstellar

Alick 2015.10.12. 17:28:05

@fidesz maszop dk egykutya: Ja, a Gravitáció hiperrealista akart lenni (semmi ufó, semmi térmeghajtás, csak alacsony földkörüli pálya), ehhez képest kínosan irreális volt, Sandra Bullock pornós lihegésével zéró oxigénszintnél :) és persze olyan kiszámítható volt az irreális túlélés, mint amikor egy szovjet partizánfilmben Szása egyedül, egy szál puskával átverekszi magát egy német hadosztályon. :)
Ehhez képest az Interstellar az elméleteinket továbbgondoló hardcore sci-fi és minden ellentmondása ellenére a film első harmadában még nem volt egyértelmű a pontos kimenetele, kifejezetten érdekesek voltak a fordulatai.

Mr. Waszabi 2015.10.12. 19:08:54

Úgy látszik, elfelejtetted bevenni a gyógyszered. A Gravitáció annyira lapos szar volt, hogy ha megtalálnám véletlenül a dvd-t, az se lehetne annál laposabb, mint amit tartalmaz, és direkt kidobnám, azonnal.

eßemfaßom meg áll 2015.10.12. 19:22:15

@Szoke_Kiss_Marton: Nézd, nekem azért nem tetszett a Gravitáció, mert egy kőbuta sztorit vitt végig nagyon biztos képpel

Szoke_Kiss_Marton 2015.10.12. 20:01:15

@eßemfaßom meg áll: És ezzel nincs is semmi gond, mindenkinek más jön be :)

eßemfaßom meg áll 2015.10.12. 20:11:23

@Szoke_Kiss_Marton: csak az a baj, hogy a G meg az I is úgy volt sztátolva, hogy hűdeigazitudományosnemkamuzóskomolyfilm, ehhez képest mindkettő távolabb áll a létező valóságtól mint a midikloránáltal vezérelt galaxist átszövő Erő.

2015.10.12. 20:14:22

A Gravitáció, amint jobb akárminél is?
Annyi tudománytalan baromság van benne, hogy ez csak fi.
süti beállítások módosítása