filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Star Wars - Az ébredő Erő

2015. december 28. - Szoke_Kiss_Marton

Az egész tele van spoilerekkel! Menj, és csinálj valami mást, ahelyett, hogy ezt olvasod, ha még nem láttad a filmet!

mv5bmjyznzyxndk1nv5bml5banbnxkftztgwnjy5odeznze_v1_sx1857_sy859.jpg

Nem elegáns mások gondolataival kezdeni a véleményemet, de a film felétől ez a mondat járt a fejemben, amit több helyről, több embertől is hallottam már, mielőtt beültem a filmre, jelesül, hogy Az ébredő Erő Star Warsnak jó, de filmnek már kevésbé.

Kezdem a pozitívumokkal: az amit a díszlettervezők és kivitelezők letettek az asztalra ebben a filmben az valami egészen elképesztően fenomenális. Nem győztem tartani az államat, annyira részletgazdag, piszkos - amit különösen értékeltem az ep. 1-3 után - kidolgozott minden, hogy szinte éreztem a beleölt sok-sok tízezer óra munkát minden képkockán.

Finn és Rey szuper főszereplői a filmnek, végig lehetett izgulni, drukkolni értük. Különösen utóbbi karaktere lett nagyon eltalálva, aki ráadásul az év legjobb fricskáját hozta a férfiak megmentésére váró főhősnők leáldozóban lévő ikonjainak, amikor a film elején többször is rászól Finnre, hogy ne fogja a kezét rohanás közben, enélkül is tud futni. Remek premisszája ez későbbi karakter kibontakozásának. Külön hatalmas taps, hogy a marketing kampányban végig Finn jedi mivoltát hangsúlyozták, miközben Rey az akinek ez a szerep jutott a filmben. Maximális telitalálat, élvezet lesz nézni ahogy a következő részek az ő jedivé válásának története lesz.

BB8 ideális R2-D2 pótlék. Külön imádtam az új Halálcsillagot (vagy bármi is volt a neve), ami fantasztikusan monumentális. Megkapóan átélhetővé tette, mekkora erő kéne ahhoz, hogy egy fegyver bolygókat legyen képes a semmivel egyenlővé tenni.

680.jpg

Ami kevésbé tetszett: Leszögezem, hogy Az ébredő Erő bőven jobb a korábbi trilógiánál, ez nagyjából kétségen felül áll. Ugyanakkor a története tagadhatatlanul egy New Hope remake, ráadásul egy hatalmas becsapással, amire a marketing csak rátesz egy lapáttal. Két szó: Luke Skywalker. Első, vagy második a stáblistán, köré épül az egész történet, mégis, fél percet sem szerepel a filmben, mert ahogy azt ma már megszokhattunk, ez a mozi sem áll meg önálló filmként a lábán, inkább csak egy bevezető, egy prológus, ebbe az új univerzumba. Olyan érzésem volt, mintha egy manapság divatosan két részre szedett finálét néznék, amiben mindent a második részre tartogatnak. Persze volt halálcsillag felrobbantás, de valahogy nem éreztem a katarzist, ugyanúgy ahogy a végén a fénykard párbajnál sem. Ebben az ep. 1 és 3 is ráver Az ébredő Erőre, hiába mentek itt rá az akrobatikus ugrabugrálás helyett a zsigeri erőre, a végén mégiscsak a látvány és az izgalom kárára ment nálam.

Kylo Ren gyenge főgonosz, aki hiába kapott - a mai, egyébként nagyon dicséretes, divatot követve - több dimenziós személyiséget, ettől csak a misztikumából és az erejéből vesztett, így nem tudott Darth Vader nyomába érni. És itt kanyarodnék vissza a jó Star Wars vagy jó film felütésemre: a Kylo Ren - Han Solo - Leia családi dráma kizárólag egy Star Wars filmhez képest volt kidolgozott, egyébként súlytalan és átélhetetlen volt, valamint kifejezetten nem hittem el, hogy itt bármelyik félnek különösebb érzelmei lettek volna a másik iránt. Miközben a film egyik alap pillére kellett volna hogy legyen ez a konfliktus.

Összességében korrekt film Az ébredő Erő, maximumra tolt fan service, maximumra tolt Star Wars panelekből építkezve, néhány eredetibb fogással és ötlettel. Rajongóknak kötelező, a többiek ráérnek kazettán kikölcsönözni a videotékából.

7/10

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

Rövid véleményem Az utolsó Jedik-ről

mv5bmtg1oda2njczov5bml5banbnxkftztgwodu5odeznze_v1_sx1857_sy903.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr638206826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása