filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Sicario

2016. január 04. - Szoke_Kiss_Marton

Kellett néhány nap, hogy megemésszem ezt a filmet és némi távolságtartással tudjam értékelni.

Ami biztos: Emily Blunt képes lenne elvinni egy filmet a hátán, itt mégis inkább azt éreztem, hogy bár ő a főszereplő, mégis végig háttérbe szorul. Bár saját döntése nyomán csöppen bele a mexikó drogháború poklába, mégis végig csak sodródik az eseményekkel, nem alakítja azokat. Nézőként könnyű vele azonosulni, mert ahogy Blunt karaktere, Kate előtt feltárul ez a számára is brutális világ, mi is úgy tanuljuk meg a leckét a drogháború farkastörvényeiről. Ugyanakkor engem bántott ez a másodhegedűskénti elbeszélés, mert a film hajtórugói a szuperlaza Josh Brolin, és a kőkemény Benicio Del Toro, aki mellékszereplőként arat le minden babért a film végére.

Ha viszont eltekintek ettől a felépítésbeli gyengeségtől (A sztori egyébként a főleg színészként tevékenykedő Taylor Sheridan első forgatókönyve), csak dícsérni tudom a filmet. Az első pillanattól fogva nyugtalan feszültségben tartja a nézőt, már akkor is rettegünk, mi fog történni, amikor még tulajdonképpen semmi sem történt. Főleg a film első fele tetszett nagyon, az autópályás résszel bezárólag. Számomra a végjáték egy kicsit Rambo jellegű lett, de még ez sem rontott szinte semmit az élményen.

A film végére Kate-tel együtt mi is kénytelenek vagyunk elfogadni a keserű igazságot: Hogy ebben a harcban sosincsenek nyertesek, ahogy a jó és rossz közötti határok is teljesen elmosódottak.

Zárásként: Rendkívül erős film, Roger Deakins csodálatos képeivel, remek castinggal és olyan vérfagyasztó aláfestőzenékkel (Jóhann Jóhannsson), ami tényleg csak akkor hagy felengedni, amikor már a vége stáblistát látod legördülni.

8/10

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

sic.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr978235770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.01.05. 13:53:25

Bár a film tálcán kínálja a lehetőséget, hogy a nézője Blunt karakterét tegye meg főszereplőnek, szerintem sokkal inkább Del Toro volt az, akit a legközpontibb karakterként tarthattunk számon (már csak a cím miatt is ugye). Persze ez az én véleményem, de Villeneuve filmjeiben mindig az a legnagyobb erény, hogy igazából nem a központi karakterekkel foglalkozik, hanem azok látásmódjával, és a Sicarioban ez a legjobb: szépen "ereszti össze" Bluntot Del Toro és Brolin személyével, amely következményét a történetet "lezáró" konklúzió egyértelművé teszi.

Szoke_Kiss_Marton 2016.01.05. 14:03:32

@FroG: Igen, kb ezért is jutottam arra végül, hogy le kell nyelni azt a békát, hogy hiába Blunt karaktere a "mesélő szerep", úgy lesz kerek a történet és vele együtt az üzenet is, ha a cselekvő karakterét már nem ő kapja meg.
süti beállítások módosítása