filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Ted Chiang - Életed ​története és más novellák

2016. december 22. - Szoke_Kiss_Marton

Ted Chiang novelláskötete egyfajta filozofikus elmélyülés, egy-egy kérdés mélyreható kivesézése, mint hogy mi lenne, ha nem tudnánk különbséget tenni szép és csúnya emberek között, vagy ha kiderülne, Isten valójában mit is vár az emberektől a megüdvözüléshez. Chiang nem sokat foglalkozik az olyan elemekkel, mint történetvezetés vagy karakterépítés/bemutatás: őt a feltett kérdések átgondolása érdekli. Válaszokat legtöbbször nem kapunk: azok megtalálását meghagyja az olvasónak, csak annyit gondolkozik helyettünk, amennyit feltétlen muszáj a kérdéses téma körbejáráshoz.

Bábel Tornya:

Két munkást követhetünk végig az útjukon, ahogy Babilonba megérkezvén elindulnak felfelé az égig érő Bábel tornyában. Anélkül, hogy bármit lelőnék, kár lenne részletesebben belemenni, elég annyi hozzá, hogy ahogy a szereplők egyre magasabbra törnek, mi is úgy érezzük egyre inkább a borzasztó magasságot, és a vakmerőséget amivel céljuk felé haladnak, hogy elérjék Istent.

Értsd meg!

Ugyanaz mint a Csúcshatás, csak sokkal átgondoltabb és mélyebb. A szerző arra kérdésre keresi a választ, mivé lenne az ember, ha nem csak hogy az agya teljes kapacitását ki tudná használni, de azt is felfogná, hogyan születnek a gondolatok, és hogy azok alkotóelemei miből épülnek fel - körülbelül egy Dr. Manhattan szerű mindent tudó és mindent értő figura születését követhetjük végig.

Életed története

Az Érkezés című film alapját képező novella. A film végi csattanó itt igazából már az elejétől fogva sejthető, de nem is annyira a drámán van a lényeg, mint inkább azon, hogy a szerző elmereng rajta, hogyan kommunikálnának azok a lények, akiknek a mienktől teljesen különböző az idő érzékelésük.
A filmről itt írtam.

Hetvenkét betű

A személyes kedvencem. Egy alternatív múltba ránt vissza a gólemek korába, ahol az erre szakosodott emberek gyakorlatilag a mai számítógépes kódolás alternatívájaként az agyag gólemekbe helyezett kis pergamen tekercsen szereplő hetvenkét betű segítségével programoznák az automatákat - ahogy ott hívják a gólemeket. Ez az alap felállás, amiből a könyv dramaturgiailag és történetileg a legjobban felépített novellája születik, miközben a végére súlyos kérdések feszegetésétől sem riad vissza.

Az emberi tudomány fejlődése

Egy alig 5 oldalas novella arról, amikor az ember alkotta gépek már meghaladják az emberek tudományát.

A pokol mint Isten hiánya

Izgalmas gondolatkísérlet egy olyan világból, ahol az emberek előtt néha megmutatkozik a szó szoros értelmében a pokol és a mennyei angyalok is. A megüdvözülés kérdését feszegeti, és nem happy end a vége.

Szépségvakság: Dokumentumműsor

A másik kedvencem a kötetből ami egy olyan fiktív dokumentumfilm leirata, amiben azzal kapcsolatban kérdeznek meg embereket, hogy használnák-e a kallit, ami vakká teszi őket a szépségre és a csúnyaságra. Mindenki ugyanúgy meg tudná különböztetni egymástól az embereket, csak az nem tűnne fel nekik, hogy az illető csúnya, vagy szép. Nagyon izgalmas belegondolni, milyen világ lenne az ilyen, hiszen mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a szépség bárkit kiérdemeletlen előnyökhöz juttathat, míg a csúnyaság éppen ennek az ellenkezőjével jár.

Ha a könyv felkeltette az érdeklődésedet, itt van még három, amin garantáltam sokat fogsz agyalni olvasás közben és után:

William R. Forstchen - Egy másodperccel később
Timur Vermes - Nézd, ki van itt
Dave Eggers - A Kör

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

Rövid véleményem az Érkezés filmadaptációjáról

covers_414865.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3212066991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása