filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Elit játszma

- A film

2018. január 20. - Szoke_Kiss_Marton

Az Elit játszma Aaron Sorkin rendezői debütálása. Akinek nem cseng ismerősen Hollywood talán leghíresebb forgatókönyvírójának neve, annak az Egy becsületbeli ügy, a Közösségi háló, vagy Az elnök emberei címek már biztos megkongatják a harangokat. Az Elit játszmát szintén Sorkin írta a címszereplő Molly Bloom könyve alapján, akinek életét és munkásságát a film bemutatja.2.jpg

Molly Bloom arról lett ismert Amerikában, hogy a 2000-es években ő szervezte Los Angelesben a legnagyobb tétű pókerjátszmákat, amin a milliomos és milliárdos üzletemberek mellett olyan hírességek voltak állandó vendégek, mint Leonardo DiCaprio, Ben Affleck vagy Tobey Maguire. És néhány orosz maffiózó.

Sorkin pedig egy parádésan pörgős filmet kerekített a színes, bár nem kifejezetten izgalmas alapanyagból. Színes, mert rengeteg érdekes karakter, sztori és szituáció mentén követjük végig Molly Bloom felemelkedését és bukását. És nem kifejezetten izgalmas, mert mégis csak az a film alapja, hogy valaki pókerjátszmákat szervez másoknak és ennyi. A konfliktusért felelős FBI nyomozás csak annyira hangsúlyos a filmben, hogy az emiatt felfogadott ügyvéd karaktere jó alapanyagot adott Sorkinnak, hogy a tőle megszokott több idővonalas narratívába rendezze a filmet, miközben keretet is adott a történetnek.5.jpg

Ettől függetlenül a film 140 percéből minimum 120 úgy telik el, hogy az ember egy percig nem áll le azon morfondírozni, hogy ki fog-e valami sülni az egészből vagy sem: annyira gyorsan követik egymást a különböző történések és a remek, pörgős dialógusok, hogy csak hagyjuk magunkat sodródni az árral. A film utolsó 10-20 percére sajnos leáll a lendület, hogy lehessen valami tanulsága a történetnek, de ezt egy cseppet sem bántam: szórakoztató és szó szerint magával ragadó filmet láttam, remek színészek előadásában.

A végén azon gondolkoztam, hogy ha egy rendező ennyire jó forgatókönyvet kap (ez esetben: írt magának) és ilyen jó színészeket tud megnyerni, akkor már nem is lehet olyan nehéz dolga egy jó operatőrrel és vágóval, hogy egy király filmet tegyen le az asztalra. Akkor is, ha történetesen ez élete első filmje.

Ez is egy ilyen eset.

8/10 - szerintem jobb mint a Moneyball vagy a Steve Jobs például, pedig azokat Oscar jelölt/díjas rendezők készítették.

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2013590961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása