filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Egynyári kaland első és második évad

Avagy út a Barátok Közttől a magyar Skinsig

2018. június 30. - Szoke_Kiss_Marton

Van egy álmom. Az az álmom, hogy a Barátok Köztnek egyszer csinálnak egy olyan különleges, jubileumi dupla részt, ahol mindenkit olyannak írnak meg, amilyenek a valóságban lennének. A szappanoperák sajátossága, hogy sosem érnek véget, viszont minden részben le kell kössék a nézőt, ezért bár mindig történnek konfliktusok és megrázó események a szereplőkkel, ezek sosem hagyhatnak maradandó, mély nyomot a karakterekben. Ha a szappanoperák vagy a Barátok Közt szereplőit mind úgy alakítanák életük eseményei, ahogy minket, embereket, kb mindegyik egy megkeseredett, paranoid, depressziós, kiégett, embergyűlölő alak lenne. Hiszen nincs olyan szereplő, akit ne csalt volna meg az összes párja, miközben ő is folyton félrekúrt, vált volna el négyszer, akinek ne halt volna meg legalább egy gyereke, vagy ne lenne egy eltitkolt másik. Akit ne raboltak volna már el vagy ült volna börtönben, esetleg lett volna emlékezetkiesése.

Erre a különleges Barátok Közt epizódra még várnom kell, de az Egynyári kaland első két évada valami nagyon hasonló élménnyel szolgált számomra, ami rettentő izgalmas utazás volt.

333.jpg

Az Egynyári kaland első évada ugyanis egy Barátok Közt, vagy még inkább egy Korhatáros szerelem színvonalú, valóságtól teljesen elrugaszkodott, papírszagú karaktereket felvonultató habkönnyű limonádé. Ahol a karakterek motivációit csak a történet alakítja, és nem a motivációk alakítják a történetet. Ahol annyira nem értik melyik fiatal milyen ember, hogy minden részbe valami deus ex machina elem kell, hogy kitöltse a játékidőt. Ahol a karakterek szinte soha nem beszélgetnek egymással, hanem maximum egy-egy motívum körül pörög az agyuk, de leginkább csak tengenek-lengenek a képernyőn, amíg az aktuális isteni beavatkozás meg nem történik. És ilyenkor vannak olyanok, hogy például az egyik szereplő teljesen indokolatlanul azt hiszi, hogy a haverja maffiózók köreibe került, vagy hogy a megrögzött pinabubusnak beállított jófaszi (aki végül egyáltalán senkit nem dug meg egész nyáron) leáll Da Vinci-kódot játszani, teljes komolysággal és kötelező olvasmányokat bújni a Balaton partján, ahelyett, hogy egész nap sörözne és lányokat döntene meg. Ebben a környezetben telik el az Egynyári kaland első évada, ami egy-két részig még szórakoztató, de aztán amikor az ember észreveszi, hogy az alkotóknak egyáltalán semmi ötletük nincsen ezekkel a gyerekekkel, az egész átmegy egy nagyon kínos szenvedésbe, amit bevallom, sosem néztem volna végig (elég nekem két rossz sorozat, amit követek. Igen, rád gondolok Szolgálólány meséje és Westworld második évadok) ha nem tudom, hogy a második évadot új író és rendező veszi kézbe (Zomborácz Virág – Aranyélet) és hogy egy igazi minőségbeli rakétakilövésnek lehetek tanúja. Mert ez történt.

111.jpg

Dobó Kata élete legjobb alakításában egy kisvárosi riportert játszik, aki mostohaanya szerepbe kényszerülve próbál helyt állni.

Visszatérve az elején írt Barátok Közt fantáziálgatásomra, úgy képzeljétek el, hogy fogták az Egynyári kaland papírmasé karaktereit az első évadból, kiragadták őket a sosem volt, korhatáros Balatoni nyár meséjéből és ledobták őket a valóság kavicsos talajára. Már az első résznél rögtön feltűnhet a nézőnek, hogy valami megváltozott, hiszen a színészek végre dialógusokat kaptak a szájukba, mégpedig a teljesen életszagú fajtából. Végre nem úgy viselkednek, mint akiknek kínszenvedés szavakat kimondaniuk egymás előtt, hanem beszélgetnek egymással, pasikról, csajokról, munkáról, semmiségekről, egyszóval csupa olyan dologról, amikről mi, emberek szoktunk. Az első részben rögtön több karakterhű dialógus hangzik el, mint az első évad teljes terjedelmében. De ami ennél is sokkal fontosabb, megfordul az ok-okozati viszony, amit fentebb hiányoltam: végre a karakterek alakítják a történetet, a cselekményt nem random bedobott elemekkel akarják mozgásban tartani, hanem egész egyszerűen abból, hogy hagyják ezeket a fiatalokat élni. És bizony ennél jobb dolog nem történhetne egyetlen sorozattal sem. Ebben az életszagú helyzetben végre kiderül, hogy mi lesz egy olyan kapcsolattal, amit csak az első évad elhibázott forgatókönyve teremtett meg, hogy a szőke cicababának is vannak érzései, hogy az első évadban borzasztó idegesítően túljátszott fura fiú, valójában közel sem annyira nyomi, ahogy be akarták állítani, és hogy a csajozógép Péter a valóságban nem az a típus lenne, aki végignapozna két hónapot a Balatonon, anélkül, hogy bármit bulizna, vagy csajozna, hanem épp ellenkezőleg: a bulizáson és a csajozáson kívül semmi sem érdekli, ezért kb ki is marad ebből az évadból, mert a balatoni punnyadás helyett fesztiválról-fesztiválra csapatja. Ilyen az, amikor egy sorozat írója érti a szereplőit és nem bottal akarja megpiszkálni őket, hanem külön-külön érdeklődve mindegyik karakter iránt, személyiséghűen jeleníti meg mindannyiukat.

19025166_1707169162921438_2617282418333038507_o.jpg

Az Egynyári kaland áll a legközelebb ahhoz, amit a 2007-ben kijött brit E4-es Skins óta szeretnék látni idehaza is. Ahol a fiatalok nem úgy beszélnek a szexről, mintha a KDNP politikusai akarnának felvilágosító órát tartani kisiskolásoknak, ahol nem üdítőt isznak egész nap a 18-20 éves fiatalok a balatoni nyaraláson, ahol simán előkerül egy random spangli és nem kell utána erkölcsórát tartani, sőt, az intenzívre sem szállítani senkit. Ahol a fiatalok pont úgy kavarnak össze, habarodnak egymásba és mennek szét, ahogy az életben tennék. Ahol senki sem feddhetetlen, de pont ezért szerethetőek, esendőek és izgalmasak. Amennyire minden ember az, ha mélyebben belenézünk a másikba.

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

Rövid véleményem a harmadik évadról

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6314084021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevlekte Salamander 2018.07.01. 21:32:04

Akkor nézd meg az E. k. 3. évadát, az mindent visz

Szoke_Kiss_Marton 2018.07.01. 21:45:37

Épp most fejeztem be! Jó volt, de a második nekem jobban tetszett. Valamelyik nap írok arról is egy rövidet :)
süti beállítások módosítása