filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

The Returned

Season 01

2015. augusztus 27. - Szoke_Kiss_Marton

Befejeztem a 'Les revenants', magyarul talán 'Visszajárók'-nak fordított sorozat első évadát.

A sztori röviden: Egy hegyvidéki kis francia városba egyszer csak elkezdenek visszajönni a korábban meghalt emberek. Nem zombiként, hanem csak úgy, mint akik egész addig kómában voltak.

Ha azt mondom, hogy ennél depressziósabb sorozatot én még életemben nem láttam - halottak jönnek vissza, mégis mire számítottam, ugye? Pedig nem feltétlen kéne ilyen legyen - akkor nem mondok semmit. Minden egyes rész minden perce a mély, keserű letargiáról szól, a letörtség, az összetört életek súlya rátelepszik az emberre és nem ereszti. Nincsenek benne vidámabb részek, ahol a néző kicsit megkönnyebbülhet, nincsenek benne pihenők, amikor egy pillanatra felsóhajthatunk, hogy aztán újra visszarántsanak a készítők a mélybe: Végig ugyanaz a permanens letörtség. Konstans hányinger. Egyesek a Twin Peaks-hez hasonlítják, pedig mi sem állhatna távolabb: A TP remekül vegyítette a misztikus thriller elemeit a könnyed, szórakoztató jelenetekkel, úgy hogy közben hiába kapott sokszor utóbbi nagyobb hangsúlyt - szerintem -, mégis egy perc alatt vissza tudta idézni a libabőrt a hátunkra. Ez a fajta hullámvasút profizmus teljesen hiányzik a Les Revenants-ból.

Pár szó a szereplőkről: Nagyon könnyen két részre lehet osztani őket. Vannak a rendes emberek, akik kb közepesen eltalált és közepesen megírt karakterek, de nem bántóan rosszak és vannak a halálból visszatérők, akik szinte végig bántóan idióta, debil módjára viselkednek, teljesen abszurd dolgokat mondanak, abszurd módon, abszurdan abszurd helyzetekben. Agyilag sérült degenerált idióták és ezt nem magyarázza azt, hogy éveket töltöttek a sztori szerint a föld alatt. Külön kritikát lehetne írni róla mennyire idióták voltak szinte egytől egyig.

Talán nem kell konklúziót írnom ahhoz, hogy már nyilvánvaló legyen; nem fogom megnézni a második évadot. Bár most csak a negatívumokat emeltem ki, és ezért úgy tűnhet, ez egy nagyon rossz sorozat, de nem az: van sok erénye, de a gyomorforgatóan letargikus hangulat még úgy is teljesen elijesztett a folytatástól, hogy alapvetően bírom a sötét hangvételű sorozatokat, filmeket. 10/6

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr117738692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása