filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Dave Eggers - A Kör

2016. december 07. - Szoke_Kiss_Marton

Mármost lassan két hónapja, hogy elolvastam A Kör című könyvet Dave Eggerstől, így egészen letisztultak azok az érzések és gondolatok, amik a befejezése óta kavarognak bennem. Esetünkben a könyv komplexitása meg is kívánja ezt a szemléletet. Sokkal jobb távlatból szemlélni ezt a nagyon egyenes keretek között levezetett társadalom és technológia kritikát, amit könnyű lenne sci-finek titulálni de magunknak hazudnánk vele, ha így bélyegeznék meg.

Többen mondják, hogy A Kör a XXI. század 1984-e, és ezzel az összehasonlítással én is teljesen egyetértek – sőt, megkockáztatom a szerző sem tiltakozna ellene.

A titok hazugság

A megosztás törődés

A félrevonulás lopás

Így hangzik a regény három alapgondolata, és nem nehéz ezt összekötni Orwell híres soraival (A háború: béke / A szabadság: szolgaság / A tudatlanság: erő). Ahogy Orwell regénye 1949-ben mutatott be egy félelmetes, de nagyon is valószerű jövőképet (ami szögezzük le, sokkal univerzálisabb, mint A Kör), úgy Dave Eggers is ezt teszi, méghozzá hibátlan pontossággal.

covers_385427_1.jpgA Kör cselekménye egy olyan cég belső köreibe kalauzol minket, ami a mai Facebook, Google és az Apple szerelemgyereke lehetne. A hatalmas vállalat mindenhol ott van, az emberek életének egyre nagyobb részébe nyúl bele, de Orwell disztópiájával szemben ezúttal nem valamilyen elnyomó hatalomként jelenik meg ez a mindent látó szem, hanem épp ellenkezőleg: Huxley Szép új világához hasonlatosan a tökéletes világ megteremtésén fáradozik, ami mindent csak és kizárólag az emberek (felhasználók) életének jobbá tételéért tesz.

A regény igazi átütő erejét az adja, hogy ezúttal nagyon elmosódnak a határok az értékítéletek mezsgyéjén, vagyis hogy a Kör törekvései támogatandóak-e egy jobb világ létrehozása érdekében, vagy épp ellenkezőleg: tűzzel-vassal irtani kell a vállalat csápjainak kiterjedését. A könyv olvasása közben nagyban befolyásolja majd az oldal választásodat az, hogy a jelen hétköznapokban hogyan állsz hozzá a modern technológiához amit a Facebook vagy a Google képvisel. Én például nyitott szemléletű, az újdonságokra fogékony emberként elborzadva figyeltem magamat, ahogy szép lassan magamévá teszem a Kör értékvilágát. Mások pont fordítva fogják majd érezni, de ez a csodálatos ebben a könyvben, hogy nem akar állást foglalni a kérdésben – bár feldobja a labdát mindkét oldal számára.

Összességében azt gondolom mindenkinek el kéne olvasnia Dave Eggers művét, mert többet elmond a ma társadalmáról, mint sok más kortársa és olyan kérdéseket vet fel, amik belátható időn belül, még a mi életünkben aktuálissá válhatnak – nagy részük már most is az.

Ha a könyv felkeltette az érdeklődésedet, itt van még három, amin garantáltam sokat fogsz agyalni olvasás közben és után:

William R. Forstchen - Egy másodperccel később
Timur Vermes - Nézd, ki van itt
Ted Chiang - Életed ​története és más novellák

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6312031593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása