filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Mr Robot

Season 01

2015. szeptember 21. - Szoke_Kiss_Marton

Végre befejeztem a Mr Robot első évadát. Bár nehéz lesz, mégis spoiler mentes leszek, úgy gondolom egyébként sem a csavarok adják a sztori lényegét.

Ez az a sorozat, amelyik olyan realitással mutatja be a hackelést, a hackerek világát, ahogy még nagyon semmilyen mainstream sorozat, vagy film sem. A sztori dióhéjban: Elliot, a szociálisan visszahúzódó, mentális problémákkal és nehezen kordában tartott drogfüggőséggel megvert hacker zseni egy csapat hozzá hasonló fiatallal jobbá akarja tenni a világot. Ezt úgy akarják kivitelezni, hogy szétverik a világ legnagyobb céges konglomerátumát, amit a sorozatban egy nemes egyszerűséggel csak Evil Corpnak hívott cég testesít meg. Ezzel megszüntetik a világ elektronikusan tárolt pénzmennyiségének nagy részét, amiben az a jó, hogy mindenkinek eltűnnek a banki tartozásai. Ez a meglehetősen együgyű és bugyuta terv képezi a sorozat gerincét.

A karakterek felhozatala vegyes: Elliot az első részben azonnal megnyeri a néző szimpátiáját, ahogy hidegvérrel, néhány pillanat alatt romba dönti egy igazi gusztustalan szemétláda életét, azzal, hogy kiteregeti a piszkos dolgait a rendőrségnek. Ezután azonban az évad hátralévő részében a jótékonykodása háttérbe szorul (marad a világmegváltás), és inkább azt látjuk, hogy valódi szociális kapcsolatok híján, boldog-boldogtalannak feltöri az online életét, kvázi mindenki után kémkedik, akit megismer. Karaktere később is csak addig lesz valamelyest szimpatikus, amikor Shayla-val, a szomszéd lánnyal kezd intimebb kapcsolatba bonyolódni.

screen-shot-2015-08-25-at-8-29-10-am.jpg

A legjobb, legérdekesebb szereplő az Evil Corp egyik magas beosztású munkatársa, Tyrell Wellick, aki Patrick Bateman és Frank Underwood legjobb (!) tulajdonságaival felvértezve zakatol át az évadon. Remek színészi játékkal, erős jelenetekkel és jó dialógokkal operál, a feleségéhez fűződő viszonya (ismét Frank Underwood) pedig csak még izgalmasabbá teszi. Plusz pont: miután Elliot csak néha-néha találta meg a szimpátiámat, Tyrell végigvitt szemétláda yuppie stílusa inkább lekötött, még ha azonosulni vele sem lehetett.
mv5bmty2otixntczmv5bml5banbnxkftztgwndk3mzgxnje_v1_sx1857_sy859.jpg

A sorozat harmadik fő karaktere a címadó Mr Robot, az Elliotot megkereső hackercsapat feje, számomra az első részt leszámítva elég unalmas karakter volt. Elvileg nagy szerepe kellett volna legyen abban, hogy a sorozat dinamikusan haladjon előre, de így visszanézve csak arra emlékszem, hogy folyton Elliotot noszogatja.

mv5bnzq0odmxnjyymv5bml5banbnxkftztgwnju4mzgxnje_v1_sx1857_sy859.jpg

Futottak még: Darlene, a hackercsapat női kapitánya, aki szarokbele stílusban krúzol át az egész évadon, Angela, Elliott gyerekkori barátja, aki mintegy szilárd erkölcsi szoborként, a saját módszereivel megy neki ez Evil Corpnak, és Gideon, az egyetlen szimpatikus szereplő, Elliott munkaadója, aki gyakorlatilag ártatlan elszenvedője Ellioték világmegváltásának. Rajta keresztül láthatjuk azt, hogy a nagyobb jónak beállított hacker támadás voltaképpen egy gyerekes, átgondolatlan, és sehova nem vezető terrorakció.

Összességében ajánlom megnézésre mindazoknak, akiket érdekel egy nagyban Harcosok Klubja és Amerikai Psycho inspirálta hacker sztori, és nem zavarja az, hogy a főszereplő egy nehezen azonosulható, mentális problémákkal küszködő, magába forduló szociopata. Összességében többnyire jól szórakoztam és párszor meg is lepett, szóval legyen 10/7.

A kilencedik rész végén felcsendülő számért hatalmas respekt.

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr377807326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása