filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Lavina

Force Majeure

2015. december 28. - Szoke_Kiss_Marton

Szeretem azokat a kényelmetlen kérdéseket feszegető filmeket, amik igazán mély nyomot hagynak bennem. Ilyen volt a Beszélnünk kell Kevinről, ami az anya feltétel nélküli szeretetének szükségszerűségét kérdőjelezi meg, vagy a The Hunt, ami a pedofília vádjának le nem vethető billogjáról festett gyomorszorító képet.

A Lavinában egy svéd család síelni megy az Alpokba, amikor is az egyik nap egy lavinának látszó, valójában csak hófelhő monstrummal kell szembenézniük. Az anyuka sikítozó gyerekeit öleli, óvja, az apuka hanyat-homlok menekül, csak az iPhone-ját szorongatja futás közben.

Ebből a nagyon erős felállásból indul ki a film, ami korunk hősi ideáljait akarja lehozni a földre (az anya), miközben kegyetlenül az orrunk alá dörgöli, korántsem nemes, vagy lovagias tulajdonságainkat (az apa). A film közben mindenkinek bőven lesz ideje magába néznie, hasonló esetben mit tenne, mert a történet nem foglal állást, nem ítél el - legalábbis nem jobban, mint ahogy azt a szereplők állásfoglalása megköveteli -, csak kérdez, csak feldobja a témát.

Negatívum, hogy a film 2 órájára, csak körülbelül 1 órányi történet jut, a többi időt túlzottan elnyújtott, semmitmondó jelenetek töltik ki, művészieskedő hallgatások és keresgélő, laza párbeszédek, amikből hiányzik a feszesség.

Azoknak ajánlom, akiket érdekelnek az emberi természet tabuit körüljáró filmek és nem riadnak vissza a művészfilmes, andalgó történetvezetéstől.

Megjegyzés: Aki megmagyarázza nekem, az utolsó jelenetsort miért kellett beletenni a filmbe, mi volt a jelentése, vagy a szerepe, az kap egy virtuális sört, elismerésem jeléül.

6/10

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

mv5bmja4mzezodcxov5bml5banbnxkftztgwodcwotu3mte_v1_sx1857_sy903.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr408205428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása