filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Craig Thompson - Blankets (Takarók)

2018. május 29. - Szoke_Kiss_Marton

Ha valakit arról kéne meggyőznöm, hogy a képregény igenis lehet hagyományos irodalommal egyenértékű művészeti alkotás, akkor elsőnek persze Watchment vagy a Maust mondanám, ahogy kb mindenki, aki olvasott már komolyabb képregényt életében. Másodjára viszont a The Walking Deadet, ami egy olyan szintű komplex, mára több ezer oldalas irodalmi-vizuális alkotás, ami elsőre könnyebben befogadhatóbb ugyan, mint az említettek, jobban megnézve viszont olyan mély egyén és társadalomkritikát fest fel, amivel nálam a mai napig A Képregény letaszíthatatlan első helyén trónolhat.

A Vad Virágok Könyvműhely jóvoltából végre magyarul is megjelenő Blankets (Craig Thompson), ha nálam nem is kerül be a szentháromságba, teljesen biztos vagyok benne, hogy sokaknál rögtön az első helyre ugrik majd. És nem csak mint képregény, de mint a kamaszkorral, felnőtté válással, keresztény dogmákkal foglalkozó irodalmi alkotás is.

97d9df42d4c810f147dc7c6b917b1cc9.pngCraig Thompson önéletrajzi ihletésű, majdnem 600 oldalas műve nem a felhőtlen gyerekkort állítja szembe a felelősségteljes felnőttkorral, hanem egy nehéz gyerekkor tündérfényeit villantja fel egy hosszú alagútban, aminek a végén nem a megváltás, hanem az apránkénti megvilágosodás várja főhősünket.

A történet jobbára Craig és testvére Phil gyerekkori élményeit, valamint Craig első szerelmének történetét meséli el. Közben a felnőttkor hétköznapi elhidegülésétől kezdve a már fentebb említett keresztény bűntudat terhének cipelésén át a gyerekkori abuzálás témájáig sok-sok szálat érint, de a fő motívum annyira erős, hogy egy lapozásig sem érezzük elveszve magunkat. A szituációk között pedig sokan magunkra ismerhetünk, akár a testvéri kalandozásokkal, akár az első szerelem bénázásaiban.

01_3.jpg

Negatívumnak csak annyit tudnék mondani, hogy az egész kötet nagyon melankolikus, ami bár tudatos döntés eredménye, és néha meg-meg törik humorosabb részek, mégis, összességében sokakat talán elrettenthet.

Azonban mi sem lenne nagyobb kár! Bárkinek melegen ajánlom ezt a kötetet, aki kísérletet akar tenni a képregények világával – és nem a Marvel vagy a DC cicanadrágos igazságosztói vonzzák –, vagy egyszerűen csak egy édes-keserű szerelmi, felnövés történetre vágyik, amibe elmerülhet egy-két óra erejéig.

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

xxx.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1214011550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása