filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Robert Galbraith - Selyemhernyó

Cormoran Strike 2.

2015. augusztus 27. - Szoke_Kiss_Marton

Spoiler mentes.

Rowling gyönyörűen megvezetett ezzel a könyvével. Az elején egy bekezdés erejéig felvillant egy gondolatmorzsát, amin aztán az egész regény alatt agyaltam. Ahogy jöttek a bizonyítékok, mind alá is támasztották az elméletem, aztán persze teljesen más volt a gyilkos, mint akire gondoltam. Szóval ilyen szempontból pompásan teljesített.

Másrészről viszont kezdem elveszteni az erőmet vele kapcsolatban. A Kakukkszó végtelenül hosszú és lapos történetét a szuperjó karakterek dobták fel, emiatt volt érdemes elolvasni. Érdekes volt bepillantani a londoni sztárok életébe, és ez feledtette a tényt, hogy tulajdonképpen se pörgős, se izgalmas nem volt a könyv, a vége meg olyan volt amilyen.

A Selyemhernyóról pontosan ugyanez a véleményem, leszámítva az érdekes karaktereket. Félreértés ne essék: Rowling mesterien jó emberismerő. A karakterei mind élő-lélegző figurák, egyiket sem éreztem papírízűnek, ami hatalmas teljesítmény, emelem kalapom.

Csakhogy maga a történet megint rettenetesen hosszú és eseménytelen. Valószínűleg kevés olyan író van a világon, aki megengedheti magának, hogy olyan realizmussal mutassa be egy magánnyomozú lapos munkáját, ahogy Rowling: Az ember végigjár minden tanút, mindegyikkel elbeszélget, itt-ott begyűjt tárgyi bizonyítékokat is – ha tud –, aztán a végén összeáll a nyomozó fejében az eset és vége. Semmi akció, semmi váratlan fordulat. Az 500 oldal 480 oldala beszélgetés az érintettekkel, a vége finálé fájdalmasan rövidre sikerült.

Összességében inkább nem tetszett, de azt az előnyére kell írni, hogy akinek bejön ez a történetvezetés, annak minden meglesz benne, amire vágyik.

Személyes megjegyzés: Strike exbarátnőjének szála megint nem mutatott sehova, ahogy az első részben sem, és Strike családi háttere is csak egy kicsit kapott nagyobb hangsúlyt, mint eddig. Ha tippelnem kéne, a harmadik (befejező?) kötetben vagy Charlotte-tal fog történni valami, vagy Strike apjával, így a nyomozás vagy a felső tízezerbe, vagy a rocksztárok berkeibe kalauzol majd minket. Ha így lesz, nem fogom kihagyni, de tényleg jó okom kell majd rá legyen, hogy folytassam a sorozatot.

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

Rövid véleményem a Cormoran Strike sorozat 1. részéről, a Kakukkszó-ról
Rövid véleményem a Cormoran Strike sorozat 3. részéről, a Gonosz pálya-ról

covers_341971.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr697739422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása