filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Lawrence Block - Sírok között

A könyv (Matthew Scudder 10.)

2015. augusztus 27. - Szoke_Kiss_Marton

Az első Lawrence Block könyv, amit olvastam, de biztos nem az utolsó! A moly-on, feltehetően a film miatt, ez kapta a legjobb számszerű értékelést Block művei közül, de minden elégedettségem mellett is csodálkoznék, így látatlanban is, ha benne lenne a szerző három legjobb könyvében.

Félreértés ne essék szuper izgalmas volt végig, nem is tudtam letenni, két szuszra elolvastam. Nagyon pörgős, nagyon érdekes, szuper karakterekkel és még jobb párbeszédekkel – amik néha egészen groteszkbe hajlanak, néha meg iszonyat ráérősen elkalandoznak, de mindkettő nagyon tetszett –, az ügy viszont elég egyszerű volt, és a nyomozás menete sem tartogatott semmilyen csavart, vagy bonyodalmat. Arról nem is beszélve, hogy ez az a fajta krimi volt, ahol a gyilkos csak a legvégén bukkan fel, nem pedig a könyv közben, gyanúsítottként, hogy lehessen találgatni. Szóval ezért nem lesz túl maradandó, viszont az egész hangulata és stílusa az, ami miatt további történeteket akarok Blocktól olvasni. Nincs rá jobb kifejezés: Sodró lendületű, bármennyire is elcsépeltül hangzik ez, a dialógusok meg pergők, önreflexívek és okosak.

PS: A könyv után megnéztem a filmet is. Alapvetően nincs gondom az adaptációkkal, szerintem a megfilmesített könyveket önmagukban kell értékelni, egész egyszerűen két tök különböző médium, nem lehet felróni azt egy filmnek, ami egy könyvben működött, de a vásznon már nem ment volna. Mindezek mellett azonban a Sírok között nagyon gyenge, tucat Liam Neeson film lett, kidolgozatlan karakterekkel, több rossz alakítással, és még több kihagyott ziccerrel. Egyszer nézős, de Taken 2 színvonal, úgy érdemes megközelíteni.

Poén: A könyv egyik pontján az egyik szereplő megjegyez valamit, hogyha egy filmben lennének, ezt és ezt csinálná, mire másvalaki megjegyzi, hogy jó, hogy nem csinálta, mert oltári baromság lenne. Erre a filmben pont ezt a baromságot teszi meg pont ez a szereplő :D Ha ez önirónia volt, akkor ötös…

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

covers_315447.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr37739602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása