filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Death Note

- A film

2017. szeptember 11. - Szoke_Kiss_Marton

Meg sem próbálok úgy tenni, mintha képes lettem volna elfogulatlanul megnézni az élő szereplős Death Note filmet. Olvastam a manga összes kötetét, és láttam az anime összes részét - nyugodtan mondhatom, hogy nagy rajongója vagyok a sorozatnak, a kedvenc japán médiumaim között van. Még az élő szereplős japán adaptációt is megnéztem, pedig az olyan, mintha amatőr YouTube-os rajongók forgatták volna.

Nem kertelek, a Netflix Death Note-ja rossz, nagyon rossz.

Kezdjük azzal, hogy teljesen érthetetlen és rossz döntés volt egy 12 kötetes (2500+ oldal) mangát egy alig másfél órás filmre redukálni. Fel nem foghatom, hogy abban a korban, amikor kétszázhatvan oldalas regényekből forgatnak 13 részes, és több évados (!) sorozatot (13 reasons why pl) vagy 300 oldalas mesekönyvből 9 órás szélesvásznú blockbustert (Hobbit, és amúgy még sorolhatnám napestig) mégis miért döntöttek úgy, hogy 2500+ oldal történetet felhasználva egy másfél órás filmet készítenek.

A film legelejétől a legvégéig érződik a kapkodás, a cselekmény bakugrásokban való kibontása és a karakterek totális elsikkadása. Legrosszabb esetben is megérdemelt volna egy sherlocki 3 x 1,5 óra hosszúságú sorozatot az alapanyag és akkor itt át is térek a másik hatalmas problémámra:

Tisztában vagyok vele, hogy a médiumok adaptálásánál szükségszerűek változtatások, narratíva gördülékenysége és a mondandó átadása véget. Azt azonban mindig nehezen viselem, amikor egy egyedi hangvételű és kivitelezésű produktumból egy kommerszé lebutított könnyen fogyasztható szarságot csinálnak.

nw_1.png

Light, aki még annál is kétszer rosszabb, mint ahogy a trailerből sejteni lehetett

A Death Note egy mondatban összefoglalva: Egy szociopata zseni összecsapása egy a világ legjobb nyomozójával. Minden más csak díszlet és körítés. Ehhez képest a sorozatban Light nemhogy nem szociopata, de még zseninek sem mondható, inkább csak okos. Olyan elképesztő hibákat vét a film során, amit a manga/anime Lightja sosem tett volna. Túl számító, túl körültekintő lett volna hozzá. És túlságosan érzéketlen. A filmben a csaja, Mia (az eredetiben Misa, majd visszatérünk rá), sokkal hidegvérűbb és céltudatosabb, mint Light, így ha valakinek ki kellett volna állnia 'L' ellen (ő a világ legjobb detektívje), valószínűleg neki kellett volna. Ami totális blődség, a szerelmi szálról nem is beszélve.

dn_unit_02518_r_crop_0.jpg

Mia személyében beköszönt a szerelem és a hollywoodi elbaszott karakterrajz is a film menetébe

Az eredetiben Misa Light eszköze volt, minden értelemben: a céljai elérésére használta, hideg, számító fejjel, érzelemmentesen, és a lány mindent megtett neki, mert szó szerint istenítette Light-ot. Még egyszer mondom: nem az a baj, ha az adaptálásnál megváltoztatnak karaktereket, vagy a sztori egyes részeit, de azzal hogy Miát egy sokkal önállóbb, sokkal erősebb karakterré tették a sztori egyik fontos egyensúlyi helyzetét billentették ki - jelesül, hogy ez a sztori, ez a harc csak Lightról és 'L'-ről szól. És tényleg, én megértem, és egyet is értek vele, hogy mostanában már senki nem szeret gyenge női karaktereket szerepelteti sidekickként/főszereplőként a filmjeiben, sorozataiban, de itt ezt be kellett volna vállalni.

Light karaktere egyébként is egy totál miscasting, a színész is nagyon nyomi, de még a karaktere is inkább nyomira lett megírva, miközben az eredeti mangában Light egy népszerű, mindenki által kedvelt, de távolságtartó, kitűnő tanuló volt. Aki bármikor felszedi az iskola legjobb csaját, ha épp az kell az alibijéhez.

mv5by2e4nzixzjmtmtm5yy00yjy3ltk0otktzja1nmm3odblmwi2xkeyxkfqcgdeqxvynjewntm2mzc_v1_sy1000_cr0_0_1500_1000_al.jpg

'L', aki nem olyan rossz, mint ahogy a trailerből gondoltad

Az egyetlen valamelyest pozitív csalódás 'L' castinga és karaktere lett, ami valamelyest hű az alapműhöz és ehhez mérten tud is pár jó pillanatot hozni. Az ő részeit csak kétszer okosabbra kellett volna írni, szemben Lighttal akit legalább ötször okosabbként kellett volna TV képernyőre vinni.

Zárásul annyit, hogy szerintem az eredeti manga és az anime simán a legjobb Sherlock Holmes történetek színvonalán (vagy azon túl) mozog, és körülbelül a feléig egy hibátlan mestermű, ezért mindenkinek melegen ajánlom, akkor is ha életedben nem olvastál egyetlen mangát/képregényt sem, vagy nem néztél egyetlen rajzfilmet/animét sem.

A filmet meg hagyd ki. Tényleg, ha nincs mihez mérni akkor is csak egy közepes, felejthető krimi/thriller.

3/10

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

A végére beteszem kedvcsinálónak az anime második részéből a kedvenc jelenetemet. Ezt valamennyire megpróbálták átültetni a filmbe, de csak kevés sikerrel jártak:


A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4412822700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása