filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Star Wars - Az utolsó Jedik

2017. december 27. - Szoke_Kiss_Marton

Az egész tele van spoilerekkel!

Rögtön az elején egy vallomással érdemes kezdenem: nem vagyok Star Wars rajongó, sőt, nem is igazán tetszettek az eddigi filmek. A Zsivány Egyesen jól szórakoztam a hibái ellenére, de előtte körülbelül, ’99-ben, 11-évesen a Baljós árnyak tetszett utoljára. Persze azt is érdemes hozzátenni, hogy A klónok támadásán kívül az összes részt teljesen nézhetőnek tartom, nem rossz filmeknek, amik mégis sosem tudtak megfogni.

Ehhez képest Az utolsó Jedik a legjobb Star Wars filmes élményt nyújtotta számomra eddig az összes rész közül.

A bevezetőre azért volt szükség, hogy rögtön az elején nyilvánvaló legyen: nálam nem blaszfémia a Star Wars alapjaitól való elszakadás és a mítosz lerombolása, hanem üdvözlendő újítás. Imádtam, hogy Luke egy barom, akinek herótja van a saját felszínes legendájától. Tetszett, ahogy fityiszt mutattak Rey származásával az egész Star Wars szellemiségnek, és egy merőben új irányba terelték a sorozatot. Ha máskor nem, annál a jelenetnél a végén, amikor kiderül, hogy Rey szülei senkik voltak mindenkinek le kell esnie, hogy ez a Star Wars franchise már soha az életben nem lesz ugyanaz, amit az Új remény-Birodalom visszavág-A Jedi visszatér rajongói várnának, szeretnének. És ez így van jól. Ahogy mondani szokás, a világon csak egyetlen dolog állandó: a változás.

luke-skywalker-star-wars-the-last-jedi-dhjpg.jpeg

A Star Wars pedig nagyon helyesen változik és több kevesebb sikerrel áll helyt a jelen kor kihívásaival és elvárásaival szemben.

Ebben a Star Warsban senki sem fekete vagy fehér. Luke egy rossz döntéseket egymásra halmozó megtört ember, aki élete utolsó tettével tudott csak valamicskét visszanyerni a legendájából. Rey próbálja megérteni Kylo Ren tetteit, miközben bár megmarad a jó oldalon, mégis a Kylo Ren és a közte lévő kapcsolat kétes vizekre sodorja. Kylo Renről pedig kiderül, hogy legalább annyira bűnös Luke az elzüllésében, mint a vélhetőleg borzalmas nevelést biztosító szülei. Így aztán nem is csoda, hogy a film végén olyan döntést hoz az Uralkodó megölése után, amilyet.

Apropó az Uralkodó: imádtam, hogy csak úgy kinyírták, minden háttérinfó nélkül: ő sosem volt fontos ebben a történetben, ez a saga Kylo Ren és Rey története, ahol az uralkodó csak gyertyatartó volt.

A filmnek viszont rengeteg hibája is van, amiket nem érdemes elhallgatni:

Az erőltetett poénkodás már-már Justice League-i mélységekben jár. Ezt a részt nagyon nem kéne forszírozni, a Disney-nek éreznie kéne, hogy nem minden blockbusterük lehet annyira laza és poénos, mint egy Vasember film.

A későbbi potenciális gif alapanyagnak szánt jelenetek (Luke fénykard elhajítása, a végén a váll leporolása, stb) nagyon kizökkentőek, a porgok szerepeltetése pedig teljesen értelmetlen és nem ad semmit a filmhez - csak egy csomó pénzt a Disney pénztárcájába, amikor a gyerekek rohannak majd a boltba porg plüssfigurákat venni.

ps4wallpapers_com_rey-star-wars-the-last-jedi-3840x2160.jpg

A film zenéi zenének nem nevezhető, ritmus- és dallamtalan katyvaszok. Star Warshoz abszolút nem méltó teljesítmény, egészen elképesztően slendrián munka.

Finn karaktere semerre sem tart és semmi értelme sincsen, az pedig, hogy adtak mellé egy borzasztó gyenge és megalapozatlan szerelmi szálat, csak még jobban kiemeli, hogy neki addig gondolták csak át a szerepét a sorozatban, amíg a VII. részben el lehetett hitetni, hogy ő lesz az új Jedi. Amint ez a csavar tisztázódott a karaktere feleslegessé vált, így minden vásznon töltött perce is csak időhúzás. A film első fél-egy órájában, amíg Rose-on és rajta volt a hangsúly, nagyon féltem, hogy egy pocsék filmet fogok látni, így örömmel töltött el, amikor aztán jelentősen háttérbe szorultak.

Verdikt: 8/10 mert az összhatás a hibák ellenére is pozitív irányba döntötte a mérleget.

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

Rövid véleményem Az ébredő Erő-ről

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6413526667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2017.12.28. 20:11:49

Az utolsó Jedik egy merész kísérlet, melyet egyelőre közepes szintre "lőnek be" a rajongók. Jelenleg negyedmillió szavazat után 7.7 ponton áll, de folyamatos csökkenést mutat. A Sith -ek bosszúja is 7.6 pontos (585 ezer), A Klónok támadása 6.6, a Baljós árnyak 6.5 pontos. Az összes többi epizód beelőzi a VIII. fejezetet: Birodalom: 8.8, Egy új remény: 8.7, Jedi: 8.4, Ébredő erő: 8.1, Zsivány: 7.8.

MEDVE1978 2017.12.29. 12:28:51

Nekem a merésztől eléggé messze van :(

Aki ismeri valamennyire a Star Wars világát (angolul a canon-t, ami tartalmazza az összes hivatalos regényt, képregényt, animációs sorozatot stb.), annak eléggé világos, hogy a Disney magasról szart az eddigi örökségbe. És itt nem arra a "formabontó" ötletre gondolok, hogy Luke megcsömörlik vagy meg akarja szüntetni a Jedi rendet.

Néhány gondolat:
1. A SW univerzumban van példa arra, hogy valaki a jó és a rossz egyensúlyaként fogja fel az erőt, nem pedig a jó (Jedi) vagy pedig rossz (Sith) fekete-fehér világaként. Vannak erről videók is fenn a youtube-on. Az utolsó Jedik Ray viziójával ebbe a "buddhista" irányba ment el (amikor egyszerre látott pusztulást is életet). Ezt szépen ki lehetett volna bontani, ezzel magyarázva, hogy Luke miért döntött úgy, hogy Jedi rend viszlát. Ehelyett nagyon erősen megy a hangsúly Kylo Renre és a jellegtelen előtörténetre vele. Merthogy az rohadtul nincs kibontva, nincsen negatív karakterfejlődés Kylo Rennél, semmi nincs. Van egy Luke Skywalker, aki egyszercsak meglátja a sötétséget benne és majomként áll felette a fénykarddal, amire KR fellázad. Utána meg annyira fellázad, hogy kapásból kiírt egy rakat Jedi tanulót is. Bravo. Egyik nap még ott tanul, éjjel meg lemészárol mindenkit, holott őt csak Luke akarta (szerinte) kinyírni. Ez még rosszabb és hihetetlenebb karakterfejlődés, mint Anakin Skywalker a harmadik részben.
2. Rey szülei senkik. Nagyon formabontó, főként, hogy már a filmeknek is tökéletesen mond ellent. Nem mondom, hogy Lucas egy zseni, de mégiscsak az ő agyának a terméke az első hat SW rész. A midokloriánokkal vagy mi a fenével (az erő alapjait képező részecskék) együtt. Az előbb idézett 3. részből ugye kivágták, de bónusz DVD-n megvan a jelenet, amikor Palpatine elárulja Anakinnak (Darth Vadernek), hogy ki az apja. Ugye a mitológia szerint a jó öreg Darth Plagus (Palpatine mestere) megtanulta, hogy hogyan kell az életet megteremteni és fenntartani. Ezzel az ígérettel és Padme megóvásával csábítja át Palpatine Anakint a sötét oldalra. A törölt jelenetben el is mondja Anakinnak P., hogy ő kísérletezett a saját DNS-vel, gyerekekbe ültetve azt, hogy a részecskék segítségével olyan utódokat hozzon létre, akikben különlegesen nagy az Erő. Ezzel gyakorlatilag kimondják, hogy Palpatine Anakin apja, Luke nagyapja. Namármost az eddigi óriási erővel rendelkezők nagyrészben mind a Palpatine vonalból valók. Ezt töri meg most kicsit illogikusa az új film. Viszont a politikailag korrekt, az az egy biztos. Belőled is lehet ellenálló hős (átlagos ázsiai csaj) vagy Jedi.
3. Bombázók. Én értem a második világháborús utánérzést, de ennek se SW szempontból (az első két trilógiában semmi nem így működik), se fizikailag (űrben lefele zuhannak a bombák) semmi értelme. Fos, idióta ötlet.
4. Snoke előtörténete és halála. Gyakorlatilag semmit nem tudunk meg Snokeról, azon kívül, hogy nagyon gonosz. Luke-Vader-Palpatine összecsapása az eredeti trilógia egyik csúcspontja, dramaturgia feszültségfokozás szerint is annak a filmnek a csúcspontja. Ezzel szemben az egész Snoke jelenet brutálisan besül, így kinyírni a főgonoszt egy nagy nulla, hozzátéve, hogy utána háromszor ilyen hosszú a harci koreográfia az őrökkel, illetve, hogy az egész egyáltalán nem meglepő, gyakorlatilag az előbb említett Luke-Vader-Palpatine jelent újraforgatása.

A baj nem az az Utolsó Jedikkel, hogy rossz lett, mert nem az. A baj a bosszantó, hülye hibák, történetben a lyukak sorozata.
süti beállítások módosítása