filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Love, Death + Robots

2019. március 19. - Szoke_Kiss_Marton

A Love, Death + Robots a Netflix legújabb saját fejlesztésű sorozata, ami az Animatrix és a Black Mirror nyomdokain felépített 18+-os antológia sorozat. Előbbire főleg abban hajaz, hogy a világ minden tájáról összecsődített alkotók a saját látásmódjukkal és stílusukkal prezentálnak egymáshoz lazán kötődő történeteket. Utóbbihoz pedig egyértelműen a témája okán kapcsolható, erre már az introval is keményen rájátszik a Netflix.
De milyen is ez az extrém erőszakos, rengeteg indokolatlan meztelenkedéssel dúsított animációs antológia sorozat?

love-death-and-robots-beyond-the-aquila-rift.jpgÖsszességében közel egyenletes színvonalú, váltakozó tónusú szkeccsfilmek összessége, amik inkább hasonlítanak karcolatokhoz, mint novellákhoz (amik a történetek alapanyagaiul szolgáltak). A jobb részeknél az ember azt érzi, hogy túl hamar lett vége, a rosszabbaknál inkább csak hogy nincs eléggé kikerekítve, hiányzik egy ütős befejezés, ami nélkül csonka versszakként árválkodnak az évad papírján.
Az alábbiakban az öt legjobb és az öt legrosszabb részt mutatom be az évad 18 részéből kiszemezgetve.

Legrosszabbak:

5. Lucky 13
Ez volt az a sztori ami egy másfél órás filmben tök jól működött volna. Ennyi idő alatt szépen el lehetett volna adni ember és repülő már-már spirituális kapcsolatát, így viszont nem tudtam belehelyezni magam a történetbe. Maga világ dögunalmas volt, egyedül a Handmaid's tale-ből ismert Samira Wiley tökéletesen digitalizált arcvonásai voltak figyelemre méltóak.

4. Sucker of Souls
Sablon vámpír történet teljesen rosszul megválasztott lezárással. Nem mutatott vagy adott semmit.

3. The Dump
Mintha egy aranyos Pixar filmbe oltottak volna egy véres horror sztorit. Felejthető, és a hangulata is melléfogás, maga a történet pedig leginkább semmilyen.

2. Ice Age
Az alapötlet annyira jó, fantáziadús és rengeteg lehetőségre ad okot, hogy ez volt az egyik legnagyobb koppanásom az egész sorozatban. A mini civilizáció fejlődése a mélyhűtőben egyszerre abszurd és fantasztikus, mégis, végül egyáltalán semmit, de semmit nem sikerült kihozni belőle, úgy történet, mint üzenet szintjén (Ezt a részt a Secret Warral együtt a fantasztikus magyar animációs stúdió a Digic készítette. Nem rajtuk múlt, hogy végül beváltatlan ígéret lett az epizód.)

1. Blindspot
Ez volt az a történet, ami annyira semmilyen volt, hogy még most, a poszt írása közben is folyton le kell csekkolnom melyik epizód is volt ez, egyszerűen mintha egy fekete lyukat nyitott volna az agyamban, ahonnan képtelenség előrángatni. Úgy is ez volt a legrosszabb rész, hogy imádom a Mad Maxet.

A legjobb 5 rész kiválasztása már sokkal nehezebb volt, mivel szerencsére a 18 epizód többsége a jó és szuper jó kategórián belül mozog. Íme mégis az öt kedvencem:

5. Suits
Megérne egy szociológiai elemzést, miért érzünk sokan sosem volt nosztalgiát a falusi/farmer élet felé a XXI század betondzsungelei mélyéről. Mindez high-tech kütyükkel és forró gőzölgő kávéval/kakaóval kombinálva egészen szuper hangulat bombává áll össze, még ha maga a történet nem is kifejezetten erős. Ami mégis maradandóvá teszi a kisfilmet, az az utolsó képkocka, ami izgalmas kontextusba helyezi az egész sztorit.

ccc.jpg

4. Three Robots
Maró hangú, extra vicces szatíra az emberiségről három városnéző robot-turista szemszögéből. Ennél többet nem is kell mondanom, üdítő, ötletes, kellemes lazítás két brutális szörny belezős vérfürdő között.

three-robots-love-death-and-robots-ending-explained-diner.jpg

3. Beyon the Aquila Rift
Űrthriller, gyönyörű CGI-jal, sokkoló végkifejlettel. Ebből simán megnéznék egy egész estés verziót, és azt sem bánnám, ha a vége csattanó egy egészen kicsit jobban meg lett volna magyarázva.

aaa_2.jpg

2. Good Hunting
Egyszerre gyönyörű és szívszaggató mese, bosszúpornóba oltott feminista szerelmi történet. Vizuálisan nem a leglebilincselőbb, de átjárja az ember gondolatait.

bb_2.jpg

1. Shape Shifter
Ez egy tök egyszerű vérfarkas sztori lenne, ha nem helyezik az egészet militáns környezetbe, ahol bepillantást kapunk az ember katonák és vérfarkas katonák közötti konfliktusokba és súrlódásokba. Ennél éreztem a leginkább azt, hogy egy rendes film formájában is megnézném, bőven lenne még potenciál a sztoriban.

shape-shifters-love-death-and-robots-ending-explained.jpg

San Junipero Díj:

Zima Blue
Az abszolút kedvencem az egész sorozatban. 9 percben minden szájbarágás és izzadságszag nélkül elmélkedik el és ad lehetséges választ az élet értelmére, a művészet létjogosultságára és az életünkben betöltött szerepére. Egészen zseniális minden perce, csodás hangulattal. Ha csak egy részt nézel meg a sorozatból, ez legyen az!

zima-blue-love-death-and-robots-ending-explained.jpg

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3214701976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.