filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Andy Weir - A Marsi

(Új címén: Mentőexpedíció)

2015. augusztus 27. - Szoke_Kiss_Marton

Szuperérdekes volt!

Az egész sztori dióhéjban: Mark Watney, egy marsi asztronauta egy balul sikerült marsi expedíció után, társai által hátrahagyva (akik azt hiszik meghalt) a Marson ragad. Miután ráeszmél, hogy nem halt meg, ki kell találnia, hogy éljen túl négy évet egyedül a Marson, amikor is a következő expedíció megérkezik majd.

Az egész könyv 80%-ban Mark szemszögéből, E/1-ben van elmesélve (a maradék 20% a NASA és a legénység szemszöge, akik hátrahagyták őt), és tulajdonképpen egy konkrét, tűpontos leírás a túléléséről. Itt nincs maszatolás: Mark kiszámolja, honnan lesz elég vize, oxigénje, elég élelme, elég napi kalóriája, stb, hogy kihúzza az elkövetkező időszakot a bolygón, ahol a NASA ideszállított felszerelésein kívül semmi nincsen, és senkivel nem is tud kapcsolatba lépni a Földről. És ez csak az első 20-30 oldal.

Az egész könyv egy tömény matek-fizika-kémia és biológia tanmese lenne a túléséről, ha Mark stílusa egyrészt nem lenne nagyon közérthető (lehetőségekhez képest), másrészt, és ez talán még fontosabb, rettenetesen humoros, szarkasztikus és önkritikus.

A Marson tartózkodása alatt természetesen rengeteg problémával kell szembenéznie, de ezek egyike sem légből kapott, a történetet kitöltését szolgáló béna akadályok, hanem egymásból következő, nagyon jól átgondolt és hihető problémák, így a könyv végére úgy érezhetjük, tudjuk, mivel kéne ténylegesen szembenéznie egy Marson ragadt asztronautának a valóságban.

Plusz pont – és mivel film készül belőle ez főleg jó –, hogy a vége olyan izgalmas, hogy az Interstellar dokkoló jelenete kutyaf_sza hozzá képest, miközben olvastam, a legepicebb zenéket dúdoltam a fejemben, ami csak eszembe jutott :)

Nagyon különleges, nagyon okos és nagyon izgalmas könyv ez, ajánlom mindenkinek akik egy kicsit is fogékonyabbak a tudományos témákra.

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

Rövid véleményem a filmadaptációról

covers_314900.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr247739518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása