filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

A kezdő

2016. január 10. - Szoke_Kiss_Marton

A film, ami egyszerre akar szólni az öregkor és az ezzel együtt járó tapasztalatok tiszteletéről, a generációk közötti szakadékok átíveléséről, arról a családmodellről, ahol a nő a kenyérkereső és a XXI. századi karrierista nő portréjáról, illetve ennek a szerepnek a nehézségeiről. Ja és el ne felejtsem: Mindezek mellett egy habkönnyű csomagolásban átnyújtott hollywoodi cukorszirup is akar lenni.

És sikerült mindez a filmnek? Többé-kevésbé igen.

A filmben Anne Hathaway (Jules) egy másfél év alatt befutott startup CEO-ját alakítja, Robert De Niro (Ben) pedig egy özvegy, 70 éves nyugdíjast, aki korábban negyven évig volt egy telefonkönyv gyártó cég vezetője. Jules cégénél (nagyon) senior gyakornokot keresnek - ide veszik fel Bent, aki közvetlen Jules mellé lesz beosztva, gyakornoknak. Mondanom sem kell, semmi sem indul zökkenőmentesen, de végül Ben és Jules egyre jobban összecsiszolódik – főleg utóbbi az előbbihez.

Úgy gondolom az egész film forgatókönyv azért bukkant ki Nancy Meyers fejéből (Minden végzet nehéz), mert el szeretett volna mesélni egy kedves történetet arról, mennyire nem kell leírni az idős embereket: Sokat lehet tőlük tanulni, ugyanúgy, ahogy ők is sokat tudnak tanulni tőlünk. Emellett simán lehetnek humorosak és vagányak is, úgy, hogy közben nem akarnak erőltetetten fiatalosak lenni. És ez a rész maradéktalanul sikerült is. De Niro hiba nélkül hozza Ben visszafogott, segítőkész, tapasztalt, ugyanakkor háttérben maradó, mások dolgaiba csak végső esetben beleavatkozó, életvidám karakterét. Hathaway pedig a karrierista nő képében alakít kiválóan, aki csak azért nem bukik bele a család-munka közötti egyensúlyozásban, mert a férje főállású apaként foglalkozik a kislányukkal.

Ha egy habkönnyű vígjátékként tekintünk rá, kiváló film a Kezdő, a vége felé azonban óhatatlanul belefut nagyon is komoly témákba, nagyon is komoly dilemmákba, amiket aztán kénytelen hollywoodi happy enddel megválaszolni, és ez nem tesz jót a lezárásnak. Ott marad a szánkban a keserű utóíz, hogy „ez nem ilyen egyszerű”, de engedjük el: szórakoztató filmnek kiváló a Kezdő, emellett többnyire nagyon intelligensen is nyúl egy nagyon mai témához, ezzel pozitív irányba billentve számomra a végső megítélését.

Egyszeri nézésre ajánlott!

7/10

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

mv5bmzu2odc4njuxmv5bml5banbnxkftztgwntcynzq0nje_v1_sx1857_sy859.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr528257686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása