filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

Black Panther

2018. február 18. - Szoke_Kiss_Marton

A Marvel megcsinálta az első ízig-vérig fekete képregényfilmet, ami nem csak szereposztásában szinte teljesen afroamerikai, de témájában is egy eddig igencsak elhanyagolt társadalmi csoportot szólít meg. Az egyik legkevésbé Marveles Marvel film, aminek játékideje alatt szinte fel sem tűnik a nézőnek, hogy épp egy szuperhősös képregény adaptációt néz. Ami végre nem egy unalmas eredettörténettel fárasztja a nézőt egy új karakter első saját filmjében, hanem rögtön olyan nehéz témákhoz nyúl, mint hogy egy gazdag, fejlett országnak mennyi felelőssége van a nálánál szegényebb és/vagy elmaradottabb országok segítésében? Vagy hogy a kolonizációtól és a történelem viharaitól megkímélt afrikai népnek nem lenne-e kötelessége segíteni az évszázados rabszolgatartás terhét még mindig nyögő testvéreiken? Teszi ráadásul mindezt úgy, hogy mellette még a legvagányabb, legkompetensebb női szereplőgárdát is sikerrel vezeti be a Marvel filmes univerzumba, akik mellett T’challa a Fekete Párduc már-már kicsit háttérbe is szorul. 

black_panther_11.jpg

A castingra amúgy sem lehet panasz; egytől egyig remek alakításokat láthatunk az élen talán Andy Serkis őrült fegyvernepperével, Letitia Wright kiskorú zsenijével és Michael B. Jordan remek Killmongerével aki ezzel be is került a jól megírt Marvel főgonoszok szűkös táborába (akik nálam a listán vannak még: Helmut Zemo – Civil War, Vulture – Homecoming és bár mostanra bőven elkopott, de Loki, valamint talán Alexander Pierce – Winter Soldier).

A zenék egyébként jók, de bőven felejthetőek, a harcok pedig épp csak annyira érdekesek, hogy ne aludj be rajtuk, de amúgy semmi újdonsággal nem tudnak szolgálni.

Érdemes megjegyezni, hogy a főleg afroamerikai nézőket megcélzó történet (amiből valljuk be nem sok van Hollywoodban, nem csak a Marvel háza táján) bejönni látszik a stúdiónak, sikerült új közönséget bevonzania: a Black Panther a második legjobb hétvégi nyitást produkálta az összes Marvel film közül, (csak az Avengers első része nyitott ennél jobban) valamint ezen kívül a világon is csak négy olyan film van, ami egy hétvége alatt ennél többet keresett.

8/10 – Akkor is ajánlom, ha már unod a Marvel mozikat, illetve szinte biztos, hogy a film nagyon szorosan fog kötődni az áprilisban érkező gigaprodukcióhoz az Avengers: Infinity War-hoz, szóval semmiképp sem érdemes kihagyni.

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

Rövid véleményem a kedvenc Marvel filmjeimről:

Infinity War
Thor: Ragnarök

Captain America: Civil War
bb_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr113680802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.02.20. 12:46:09

van nálad list a gonoszokról??
nem nagyon tudnék 2 értékelhetőt mondani...

Szoke_Kiss_Marton 2018.02.20. 13:46:39

@doggfather: Szerintem a felsoroltak jók voltak :) Egyik sem egy Joker, nyilván, de már azzal sokat tesznek a filmjükért, hogy nem az a céljuk, hogy elpusztítsák a világot :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.02.21. 09:54:52

@Szoke_Kiss_Marton: nagyon fájó pontom, hogy ennyire semmilyenek a marvel gonoszak.

Ha listázni kéne őket, akkor
daredevil sori vezér, jessica jones Bíborember, ezután Loki és vége is az értékelhető gonoszoknak. :S
süti beállítások módosítása