filmekről, sorozatokról, könyvekről, játékokról

Rövid vélemények

William R. Forstchen - Egy másodperccel később

2016. augusztus 11. - Szoke_Kiss_Marton

A könyv elején az Amerikai Egyesült Államokat EMP támadás éri, aminek következtében teljes területén megszűnik az áramellátás és tönkremegy minden elektromos eszköz.

Az alapfelállást mérsékelten tartottam érdekesnek, de ahogy teltek az áram nélküli napok az észak-karolinai Black Mountainban úgy rántott egyre jobban be ez a túlságosan is valóságosnak és elképzelhetőnek ható világ.

A történet végig Black Mountainra és szűk környezetére koncentrál. Ahogy a benne élőknek nem sok fogalma van arról, mi történik tőlük akár csak 100km-re, úgy az olvasó is csak ezt a mikrokörnyezetet követheti nyomon – de ez közel sem probléma. Sőt, így igazán hatásos csak! Szinte nagyító alatt nézhetjük végig ahogy az események már pár áramtalan nap elteltével borzalmas gyorsasággal romlásnak indulnak.

A könyv valahol egy dokumentarista jellegű leírás és egy regényes elbeszélés között lavírozik. Dramaturgiailag nem tartogat hatalmas csavarokat, vagy szövevényes karakterdrámákat, ugyanakkor tökéletes és minden részletre kiterjedően bontja ki az áram nélkül széthulló Amerika képét, ami minden ízében kellemetlenül hihető. Olvasás közben nem egyszer elgondolkodtam rajta, tényleg mennyire elkényelmesedett, kiszolgált világban is élünk, ahol az áram észrevétlenül is a vízzel vagy a levegővel egyenértékű, nélkülözhetetlen tényezőjévé vált az emberi életnek.

Akinek ez alapján felkeltettem az érdeklődését, bátran vegye a kezébe a könyvet, nem fog csalódni William R. Forstchen gyomorszorító látomásában.

Ha a könyv felkeltette az érdeklődésedet, itt van még három, amin garantáltam sokat fogsz agyalni olvasás közben és után:

Dave Eggers - A Kör
Timur Vermes - Nézd, ki van itt
Ted Chiang - Életed ​története és más novellák

A Rövid vélemények blog írása a hobbim, ha dolgozok, főleg illusztrációkat készítek. Itt tudsz megnézni egy rövid válogatást a rajzaimból!

covers_387391.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidvelemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7710261718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása